Nieuws - archief


Workshop


14 februari 2020 vanaf 15.30 uur

Workshop ‘zoek het verleden van uw monument’ in het Gemeentearchief Ede op vrijdag 14 februari 2020

Weten wie in de voorgaande jaren of zelfs eeuwen door een (of wellicht uw) monument hebben gelopen? Of wilt u weten waarom dat typische luikje op dat ene plekje zit in een (of uw) monument?

Kom mee naar het Gemeentearchief Ede op vrijdag 14 februari a.s.! In een speciale workshop voor u als lid van onze vereniging kunt u achterhalen wie de bewoners waren van een (uw) monument door de eeuw(en) heen. Wie weet vind u ook foto’s van hen. Of foto’s van een (uw) monument en bouwtekeningen, vergunningen etc.

Hebt u vanuit uw huis al eens gezocht met uw pc, laptop of tablet in het Gemeentearchief? En het een en ander gevonden? Toch meegaan naar deze workshop! U kunt namelijk uw verzoeken doorgeven over wat u graag nog wilt vinden. De medewerkers van het Gemeentearchief helpen u daarbij.

En het is machtig mooi om het archief fysiek te bezoeken. Dit is zo uniek dat het niet voor iedereen is weggelegd.

Word lid van onze vereniging voor slechts 25 euro per jaar: alle excursies en workshops zijn dan gratis te bezoeken voor u en uw partner.
Ieder evenement wordt afgesloten met een gratis, gezellige borrel.

Zaterdag 23 november excursie Boerderijen-specialZaterdag 23 november a.s. excursie ‘Boerderijen-special’: rondleiding bij 3 monumentale boerderijen aan de Meulunterseweg in Lunteren.

Deze excursie is een boerderijen-special van 3 boerderijen gelegen aan de Meulunterseweg in Lunteren. Aan de ene is 50 jaar lang niets verbouwd aan de opstallen, de andere is comfortabel en heerlijk om te wonen. De schuur van de derde is inventief, duurzaam verbouwd tot een mooie comfortabele verblijfruimte. En welke boerderijen dat zijn? Dat krijgt u te weten als u zich aanmeldt voor deze excursie.

Op zaterdag 23 november a.s. start de excursie om 14.00 uur. Rondom 16.30 uur sluiten we de excursie af met, zoals u van ons gewend bent, een aangeklede borrel.

U kunt zich alvast opgeven voor deze excursie. Voor leden is de gehele excursie gratis.

Stuur een email naar info@edesemonumenten.nl: we vernemen graag of u met uw partner of introducé wilt komen en/of u dieetwensen hebt. 
 


 

Excursie naar Historisch Bouwfragmentendepot van de Monumentenwacht


24 mei Excursie naar Historisch Bouwfragmentendepot van de Monumentenwacht in Valburg, de oude baksteenfabriek Zilverschoon Randwijk in Heteren en het Smalspoormuseum in Heteren.

Voor een monumenteneigenaar is het vaak knap lastig om zijn/haar monument te renoveren met authentieke materialen. Waar vind je deze materialen? Je wilt immers geen Chinees kunststof maar materiaal dat origineel is uit de tijd van weleer.

Op vrijdag 24 mei aanstaande organiseren we een excursie naar het Historisch Bouwfragmentendepot van de Monumentenwacht in Valburg. Aansluitend krijgen we een rondleiding door de oude baksteenfabriek Zilverschoon Randwijk in Heteren.
Op deze 2 locaties kunt u terecht voor mooie én unieke materialen.

Monumentenwacht Historisch Bouwfragmentendepot in Valburg
In dit depot ziet u bijzondere Gelderse cultuurhistorische bouwmaterialen. Van elegante schoorsteenmantels en ‘en-suite’ deuren tot en met enorme, stoere eiken gebinten en bijzondere dakpannen: u kunt daar vast slagen voor uw ontbrekende in- en exterieurelementen. U krijgt een rondleiding door het depot.
Maak een foto van de plek waarvoor u een origineel element zoekt, mail het naar ons of neem het mee op iPad of smartphone. De beheerder van het depot kan u zeker verder helpen aan de hand van uw foto’s.

Steenbakkerij Zilverschoon Randwijk in Heteren
Hebt u originele bakstenen nodig die u nergens kunt vinden? Baksteenfabriek Zilverschoon Randwijk biedt u de mogelijkheid de stenen naar uw wensen te bakken. Precies de juiste grootte, precies de juiste kleur. Én op ambachtelijke wijze gemaakt. 
U krijgt een rondleiding door de oude steenbakkerij die niet meer in gebruik is. U krijgt uitleg over het productieproces dat tegenwoordig nagenoeg op dezelfde manier wordt uitgevoerd. U kunt dit zien zodra we langs de nieuwe fabriek lopen. 

Museum Smalspoor in Heteren
Op het terrein van de steenbakkerij is het museum Smalspoor gevestigd. Hier verzorgen we de lunch die voor de leden van de vereniging gratis is. Tijdens de lunch wordt u geïnformeerd over een voorstel m.b.t. bestuurswisseling van onze vereniging (*).
Na de lunch maken we een rit met de smalspoortrein over een gereconstrueerd baantracé door het natuurrijke gebied van de uiterwaarden. U ziet waar vroeger de klei gewonnen werd. 
De vrijwilligers van het Smalspoormuseum verzorgen de rondleiding door de oude steenbakkerij.

Wilt u lid worden van onze vereniging? Voor slechts 25 euro per jaar kunt u en eventueel uw partner of relatie gratis aan onze evenementen deelnemen.

Gratis Toegangskaarten Monumentenbeurs


Tot en met maandag 13 mei: gratis toegangskaarten voor de monumentenbeurs in Den Bosch op 14, 15 en 16 mei a.s.

Op 14, 15 en 16 mei staat in de Brabanthallen in Den Bosch alles in het teken van het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van monumenten op de beurs Monument 2019. Hét trefpunt voor monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Tot en met maandag 13 mei regelt u hier gratis een toegangsbewijs.

https://www.monumentenbeurs.nl/nl/

 

 

 

Verslag Algemene Vergadering van de Vereniging Edese Monumenten


 

Verslag
Algemene Vergadering van de Vereniging Edese Monumenten (Statuten artikel 16)
op 8 maart 2019 om 15.30 uur in Stadscafé Oscar, Oude Kerkplein 20 te Ede

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 8 maart jl. is naast de excursie naar de Oude Kerk in Ede ook de jaarlijkse ledenvergadering gehouden. Na de terugblik op 2018 zijn het financiële, het secretariële verslag en de begroting voor 2019 kort besproken. Het belangrijkste is dat de jaarlijkse contributie 25 euro blijft voor 2019. Als lid kunt u dan gratis met eventueel uw partner of relatie aan alle excursies en bijeenkomsten deelnemen. Tevens kunt u gratis een beroep doen op advies en ondersteuning door de vereniging in het kader van uw monument.

Wilt u over de verslagen en documenten beschikken die tijdens de algemene ledenvergadering aan de orde zijn gekomen? Stuur een email naar info@edesemonumenten.nl.

 1. Opening van de vergadering. 
  Eric Mackay opent de vergadering met een welkom. Hij blikt terug op de bijeenkomsten en activiteiten van de vereniging in 2018
   
 2. Stand van zaken in de vereniging en plannen voor 2019.
  Eric roept leden op om kandidaten te noemen voor de volgende Monumentenprijs van onze vereniging.
  De Vereniging heeft een Verklaring opgesteld over het omgaan met persoonsgegevens; die zal nog op de website van de vereniging worden geplaatst.
  Het huidige bestuur functioneert nu 4 jaar. Tijd om aan “vers bloed” te denken. Leden worden opgeroepen om zich kandidaat te stellen bij de secretaris, bij voorkeur voor de voorzittersfunctie.
   
 3. Secretarieel jaarverslag.
  Voor kennisgeving aangenomen
 4. Benoeming kascommissie (art 15, lid 4 statuten). 

  Klaas Ooms en Joost Peereboom hebben twee jaar zitting gehad in de commissie. Els Rooswinkel meldt zich als vervangend lid, waarvoor dank. Ap Dominicus blijft nog lid van de kascontrolecommissie.

 5. Begroting 2019. 
  Ongewijzigd goedgekeurd

 6. Hoogte jaarlijkse bijdrage (artikel 11 van de statuten).
  De jaarlijkse contributie wordt weer op € 25 gesteld.

 7. Rondvraag. 

  De Vereniging participeert nog niet actief in het Erfgoed Platform dat in Cultura is gevestigd.

  De Vereniging heeft samen met Wil van der Veur uit Bennekom een wandel-/fietsroute gemaakt langs monumenten in het centrum van Ede. Die wordt binnenkort geplaatst op deze website.

 8. Sluiting.

 

 

Excursie restauratie Oude Kerk in Ede, vrijdagmiddag 8 maart


Iedereen kent de toren van de Oude Kerk in het centrum van Ede. Althans: veelal kennen we de toren van de buitenkant. Met onze excursie op vrijdagmiddag 8 maart krijgt u de kans de toren van binnen te zien.

De toren is vorig jaar gerestaureerd. De gemeente die eigenaar is van de toren, en de restauratiebedrijven hebben voor een aantal flinke vraagstukken gestaan. Tijdens de rondleiding hoort u deze restauratiekwesties en u ziet hoe deze zijn aangepakt en opgelost.

U moet wel een aantal (wentel)trappen lopen om naar 45 meter hoogte te stijgen. Want ‘daar boven, daar gebeurt het!’

Natuurlijk krijgt u ook de geschiedenis van de toren én van kerk te horen en te zien tijdens een rondleiding door de kerk.

We sluiten af met een korte jaarvergadering zoals dat volgens onze verenigingsstatuten betaamt met aansluitend een gezellige borrel.

Deze excursie is voor onze leden met eventueel partner of relatie gratis. U kunt lid worden voor slechts 25 euro. U kunt dan aan alle excursies en lezingen van dit jaar gratis deelnemen.

Meld u zich aan door een email te sturen naar info@edesemonumenten.nl.

Vensterglas in monumenten


Vensterglas in monumenten.


Lezing ‘(isolatie)glas’ 22 november 2018: tekst en uitleg welke (oude) glassoorten er zijn en te zorgen voor glasisolatie.

Voordat je begint aan glasisolatie, is het verstandig eerst te weten welk soort glas in je monument hebt. Zo kan niet iedere sponning een ander soort (isolatie)glas dragen of is niet breed genoeg. Ook zijn er andere mogelijkheden tot isolatie die vaak meer rendement opleveren. Houd ook rekening met de Leidraad voor minumenten van de gemeente Ede voordat het bestaande glas vervangen wordt!

Raadpleeg hier welk soort glas in het monument zit en zie welke isolatiemogelijkheden er zijn.

Gids techniek vensterglas.

Leidraad mooie Ede.

Vensterglas in monumenten.

Youtube filmpje 

Youtube filmpje

 

 

 

 

Lezing (isolatie) glas in Buitenzorg, 22 november 2018


Lezing (isolatie)glas in Buitenzorg, 22 november 2018

Energiezuinig en duurzaam wonen in uw monument: je hoort daar allerlei verhalen over. Maar wat is het beste? Klein beginnen, daarna de grote isolerende maatregelen oppakken, is het motto dat je veel hoort en leest. 
Wij willen als vereniging een stap verder doen. We willen u laten ervaren wat isolatie in praktijk kan bieden. Weten hoe een lemen muur in de huiskamer voelt? Weten hoe mooi voorzet-kozijnen kunnen zijn? Kom naar onze lezingen waarin energiebesparing en duurzaamheid voor monumenten centraal staan.

Lezing (isolatie)-glas voor monumenten
Om te beginnen op 22 november om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur): in het monumentale pand Buitenzorg zal de glas-expert van de

 

Monumentenwacht, Wilfred Mengerink, vertellen over de toepassing van (isolatie)glas in monumenten. U kunt de diverse soorten glas ook voelen.

Aansluitend vertelt familie De Kruif (eigenaren van Buitenzorg) over de historie van het monument. Zoals u van ons gewend bent, sluiten we af met een hapje en drankje. Voor onze leden is deze lezing gratis. 

 

Monumentenprijs 2018 uitgereikt aan Huize De Wijert in Lunteren


Monumentenprijs 2018 uitgereikt aan Huize De Wijert in Lunteren.

Tijdens de aftrap van de Open Monumentendagen op 7 september jl. heeft de voorzitter van de Vereniging Edese Monumenten Eric Mackay, de Monumentenprijs uitgereikt aan Theo Dijkstra die ervoor heeft gezorgd dat Huize De Wijert gerestaureerd werd.

De Vereniging Edese Monumenten zet zich in voor behoud van monumenten in de gemeente Ede. Dat doet zij onder andere door haar Monumentenprijs uit te reiken aan een bijzonder monument. De prijs is een bronzen beeld dat uniek voor het desbetreffende monument is gemaakt.

Huize De Wijert is een bijzonder rijksmonument.

Het landhuis staat aan de Edeseweg 30 in Lunteren. Het huis is in de jaren 20 gebouwd. De bekende architect W. Dinger heeft het ontworpen waarin hij de kenmerken van de Amsterdamse School en Gooise landhuisstijl heeft opgenomen.

Huize De Wijert is opvallend door de bijzondere vorm met rieten kap, maar meer nog door de kleuren blauw en okergeel. Het interieur is in een oorspronkelijke staat gehouden, met houten deuren met glasindeling waarvan de roedenverdeling invloed vertoont van de Amsterdamse school, met lambriseringen en met betegelde schoorsteenmantels. Door de herinrichting van de tuin is het huis beter zichtbaar geworden en de bijzondere vormen van de ingangspartij en de ramen komen daardoor nóg beter tot hun recht.

Het restauratieproject is onder leiding van Theo Dijkstra zeer zorgvuldig uitgevoerd.

De restauratie was noodzakelijk en ze is heel zorgvuldig uitgevoerd: met behoud van de bijzondere kleuren en het waardevolle interieur. Ook bij de aanleg van de tuin is met zorg ontworpen en gewerkt.

Theo Dijkstra heeft met zijn team veel tijd genomen voor het nodige vooronderzoek voor de restauratie van het landhuis. Er is met groot respect voor de waarde en de historie van het huis risicovol geïnvesteerd.

De Monumentenprijs van de Vereniging Edese Monumenten

De Monumentenprijs van de vereniging wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van monumenten in de gemeente Ede. De prijs is een initiatief van de Vereniging Edese Monumenten.

In 2015 ontving Wil van der Veur de Monumentenprijs.
In 2013 werd de prijs toegekend aan Ed van Seters van het Platform Militaire Historie Ede.
In 2011 ontvingen Pierre Lommen en Claire Boels van de gemeente Ede deze Monumentenprijs. 
In 2009 kreeg Berry Peereboom voor behoud van De Born de prijs. 

De prijs is een uniek beeldje van de Edese kunstenares Jacqueline Benedek-Schermer. Dit beeldje wordt specifiek voor deze prijsuitreiking ontworpen.

Erfgoedbeleid Ede met onze inbreng


Erfgoedbeleid Ede met onze inbreng

(april 2018)

Afgelopen 22 februari is het nieuwe erfgoedbeleid door de gemeenteraad behandeld. De gemeenteraad heeft met instemming kennis genomen van de beleidsnota Erfgoed maakt Ede!

Bij het beleid is een uitvoeringsprogramma Erfgoed voorgesteld met drie scenario’s, die overeenkomen met drie ambitieniveaus (basis, midden en hoog). De raad heeft besloten om bij de meerjarenbegroting / perspectiefnota te kiezen voor één van de drie scenario’s.

Onderdeel van de raadsbehandeling was ook de evaluatie van de Cultuurhistorische Waardenkaart. Deze is als bijlage opgenomen in het nieuwe beleid. Deze kaart - die onze belangrijkste bron is voor de erfgoedwaarden die in onze gemeente aanwezig zijn - zal geactualiseerd worden. Hiervoor zal de komende tijd een afzonderlijk voorstel worden gemaakt.

Wij zijn als vereniging betrokken bij de totstandkoming. We hebben onze reactie toen gegeven aan de gemeente.

De gemeente heeft ons gevraagd mee te denken over de Nota Erfgoedbeleid die in voorbereiding is. Dat doen we natuurlijk graag. We hebben aandacht gevraagd voor het bestrijden van leegstand, achteruitgang en verdwijnen van monumenten en voor de aantasting van de omgeving van monumenten. Handhaving is een belangrijk punt.

Verder hebben we opgemerkt, dat monumenten op lange termijn alleen bruikbaar en bewoonbaar kunnen blijven als veel wordt geïnvesteerd in de duurzaamheid van de gebouwen. Ook nieuwe oplossingen zullen nodig zijn. De subsidieregeling zal daar rekening mee moeten houden. We hebben aangeboden intermediair te zijn bij kennisoverdracht, ook op dit gebied van energiebesparing en -transitie.

Tenslotte hebben we gevraagd betrokken te worden en blijven bij de verdere formulering van het instandhoudingsbeleid en bij de uitwerking van de bescherming van de zogenoemde monumentenbiotoop (de omgeving).

Erfgoed maakt Ede, PDF downloaden

Ledenvergadering 2018


Verslag Algemene Ledenvergadering 16 februari jl. tijdens excursie ‘Huize De Wijert’ in Lunteren.

Het prachtig gerestaureerde Huize De Wijert aan de Edeseweg 20 in Lunteren stond toen open voor bezichtiging voor onze leden. Dit landhuis is met behoud van zijn historische indeling en karakteristieken nu in gebruik als vergaderlocatie en gastenverblijf. Mooie en goed outilleerde faciliteiten om daar onze jaarlijkse jaarledenvergadering te houden. Het verslag leest u hieronder. Volgend jaar wordt dit verslag in de ledenvergadering vastgesteld.

Verslag

Excursie Huize De Wijert


 

Excursie Huize De Wijert Edeseweg 20 Lunteren 16 februari jl.

‘Prachtig en indrukwekkend’ was een veelgehoorde reactie van onze leden tijdens deze excursie. Prachtig om dit landhuis een ‘eyecatcher’ is én blijft als je tussen Ede en Lunteren rijdt of wandelt. Indrukwekkend als je het verhaal over de restauratie hoort. Niet voor niets heeft de restauratie algauw zo’n kleine 2 jaar in beslag genomen: de historisch onderzoeken, kleurenonderzoek, de afstemmingsoverleggen en vergunningsaanvragen met de gemeente Ede, overleg met andere landelijke monumenten-instanties, de federatie van rietdekkers over het karakteristieke dak van het landhuis. Alle complimenten aan de heer Theo Dijkstra die dit project heeft geleid en daarmee heeft gezorgd voor het behoud van Huize De Wijert.

Wat de leden ook een mooie (ook historisch verantwoorde?) en handige oplossing vonden in het landhuis: gebruik een dunne koperen plaat tussen de raamkozijnen die open kunnen om zo de tocht tegen te gaan. Deze plaat is ietsjes met de draairichting van het raam mee gebogen om zo een goede tochtafdichting te bewerkstelligen.

Deze tip staat er niet tussen maar deze website met handige toolkit is ook interessant: http://www.toolkitduurzaamerfgoed.nl/

Wilt u meer weten over dit landhuis? Stuur een email naar info@edesemonumenten.nl

Excursie vrijdag 16 februari 2018 Huize De Wijert in Lunteren


Excursie vrijdag 16 februari 2018 Huize De Wijert in Lunteren

In dit nieuwe jaar beginnen we met een excursie naar het monumentale landhuis ‘Huize De Wijert’ in Lunteren. Dit landhuis is ontworpen door de architect J.W. Dinger en gebouwd in 1923 – 1924.  Jan Willem Dinger (1891-1986) is in Lunteren geboren. Hij heeft diverse huizen in Lunteren ontworpen zoals ook Kastanjelaan Oost 14, 16 en in dezelfde straat vermoedelijk het huis op nummer 21. 

Wordt lid voor slechts 25 euro per jaar en u kunt gelijk deelnemen aan deze excursie. U ziet dan de invloeden van de Amsterdamse School en de Gooise landhuisstijl op Huize De Wijert. U krijgt tekst en uitleg over de aanpak van de restauratie die recent is afgerond en u hoort de ervaringen. 

De excursie start om 15.00 uur en wordt na rondleiding door het huis, de tuin en de jaarvergadering van de vereniging afgesloten met een borrel.

De leden van de vereniging kunnen zich aanmelden voor deelname aan deze excursie en de stukken voor de jaarvergadering opvragen via info@edesemonumenten.nl.

We zien graag uit naar uw komst op 16 februari a.s. in Huize De Wijert! Tot dan!

zonnepanelen


Heb je een monument en wil je zonnepanelen aanleggen? Vraag het eerst na bij de gemeente!

'Soms denken huiseigenaren die in zo'n monumentaal pand wonen dat het helemaal niet kan, terwijl op een plat dak het heel vaak juist wel kan', aldus het nieuwsbericht van BNR. Zonder toestemming van de gemeente de panelen leggen kan een duur zijn als de gemeente naderhand stelt dat ze verwijderd moeten worden. Neem daarom voortijdig contact op met de gemeente.

Bron

 

Ontwerp erfgoednota gemeente Ede


De gemeente heeft ons gevraagd mee te denken over de Nota Erfgoedbeleid die in voorbereiding is. Dat doen we natuurlijk graag. We hebben aandacht gevraagd voor het bestrijden van leegstand, achteruitgang en verdwijnen van monumenten en voor de aantasting van de omgeving van monumenten. Handhaving is een belangrijk punt.

Verder hebben we opgemerkt, dat monumenten op lange termijn alleen bruikbaar en bewoonbaar kunnen blijven als veel wordt geïnvesteerd in de duurzaamheid van de gebouwen. Ook nieuwe oplossingen zullen nodig zijn. De subsidieregeling zal daar rekening mee moeten houden. We hebben aangeboden intermediair te zijn bij kennisoverdracht, ook op dit gebied van energiebesparing en -transitie.

Tenslotte hebben we gevraagd betrokken te worden en blijven bij de verdere formulering van het instandhoudingsbeleid en bij de uitwerking van de bescherming van de zogenoemde monumentenbiotoop (de omgeving).

Excursie zaterdagmiddag 7 oktober 2017 boerderij Klein Hees in Ede


Foto van de website, gemaakt door Netty van Beek

Genieten van de nazomer én genieten van het nieuwe excursie-seizoen van onze vereniging. We trappen af op zaterdag 7 oktober a.s.: we zijn dan van harte welkom bij Netty en Hennie van Beek op de boerderij Klein Hees te Ede.

Het thema 'het restaureren van muren en voegwerk' staat dan centraal. Van Milt Restaurateurs uit Lunteren geven uitleg en tips hierover. Netty en Hennie laten de praktijk zien tijdens een rondleiding door hun monumentale woonboerderij uit 1832.

We starten in de namiddag. De excursie is gratis voor de leden. Word lid voor slechts 25 euro en geniet gratis van deze excursie en de andere die dit jaar volgen. U kunt dan met 2 personen komen.

De locatie is: boerderij Klein Hees, Prof. Oudpark 72, 6716 EJ in Ede, www.kleinhees.nl

Het hele programma zien? Kijk bij agenda.

Verslag jaarlijkse ledenvergadering 28 april jl


Verslag jaarlijkse ledenvergadering 28 april jl.

In het Klaverblad, het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller is de jaarlijkse ledenvergadering gehouden.

Klik op meer om het verslag te lezen.

Verslag

Algemene Vergadering van de Vereniging Edese Monumenten (Statuten artikel 16) op 28 april 2017 in Het Klaverblad, Edeseweg 206 te Harskamp

1. Opening van de vergadering.
Er zijn 17 personen aanwezig bij de vergadering.

2. Aan de orde zijn de jaarstukken.
Het financiële jaarverslag wordt goedgekeurd; de penningmeester wordt gedechargeerd.
Van het secretariële jaarverslag wordt met instemming kennisgenomen.
De begroting wordt goedgekeurd. Die geeft de voorzitter wel aanleiding om de leden die de contributie nog niet hebben betaald, op te roepen dat alsnog te doen.

3. Monumentenprijs.
Dit jaar reikt de Vereniging in beginsel weer de Monumentenprijs uit. De voorzitter vraagt aan de leden om kandidaten voor te dragen.

4. Rondvraag.
Leden dragen de suggestie aan om een excursie te organiseren over tuinaanleg. Ze geven ook aan dat 3 tot 4 bijeenkomsten per jaar voldoende is.

5. De voorzitter sluit de vergadering.

Bijeenkomst Het Klaverblad en Huize Harskamp


Bijeenkomst Het Klaverblad en Huize Harskamp op 28 april jl.

Tijdens de bijeenkomst stond de historie van twee huizen, Het Klaverblad en Huize Harskamp in Harskamp centraal. Deze twee huizen behoorden destijds tot het bezit van het echtpaar Kröller-Müller: Het Klaverblad was het buitenverblijf van het echtpaar en in Huize Harskamp (zie foto) woonde de rentmeester van de familie.

Eric Mackay en Klaas Ooms zijn de eigenaren van resp. Het Klaverblad en Huize Harskamp. Zij hebben de leden van harte welkom geheten in hun huis en interessante historische wetenswaardigheden verteld. Tevens hebben zij toelichting gegeven hoe zij de renovaties hebben uitgevoerd. Het bedrijf Guldie heeft Het Klaverblad opgeknapt: zij hebben concreet uitgelegd hoe de renovatiewerkzaamheden zijn aangepakt. Het resultaat hebben de leden van dichtbij kunnen aanschouwen.

Tevens is de jaarlijkse ledenvergadering gehouden: de leden hebben decharge over 2016 gegeven aan het bestuur. Tevens is de begroting voor 2017 geaccordeerd. 

Kort gezegd: het was een interessante en nuttige bijeenkomst die tevens zeer gezellig was met volop onderlinge kennisuitwisseling.

Thema Open Monumenten 2017


Thema Open Monumenten 2017: Boeren, burgers en buitenlui.

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Meer informatie:http://www.openmonumentendag.nl/bezoeken/bezoek-open-monumentendag/thema-2017-boeren-burgers-en-buitenlui/

In de gemeente Ede wordt Open Monumentendag gehouden op zaterdag 9 september a.s.
Op vrijdag 8 september zal de Vereniging Edese Monumenten haar tweejaarlijkse Monumentenprijs uitreiken.

Bezoek het Klaverblad en Huize Harskamp


Uitnodiging bezoek Het Klaverblad en Huize Harskamp op 28 april: alleen voor leden!

Een prachtige kennismaking met het verleden van het echtpaar Kröller-Müller hebben we vorig jaar gehad: de rondleiding in het Jachthuis Sint Hubertus en het prettige ontvangst in de Dienstgebouwen in het Park De Hoge Veluwe waren indrukwekkend.

Daar willen we in de middag van 28 april a.s. vervolg aan geven. We nodigen u van harte uit voor het bezoek aan twee huizen in Harskamp die destijds ook tot het bezit van de familie Kröller-Müller behoorde: Het Klaverblad, het buitenverblijf van het echtpaar én het nabij gelegen huis van de rentmeester van de familie, Huize Harskamp. U krijgt de rijke historie van deze monumenten te horen en te zien. Als ook geven we aandacht aan de gedane renovatie-werkzaamheden. De twee huizen staan er prachtig bij.

Tevens houden we onze jaarlijkse ledenvergadering.

Tevens willen we deze gelegenheid aangrijpen met u van gedachten te wisselen over de vereniging.

 • • Wat verwacht u van de vereniging?
 • • Wat is u wel of niet bevallen in de voorgaande periode?

We horen uw mening graag tijdens onze jaarlijkse ledenvergadering die we nabij Het Klaverblad houden. Natuurlijk doen we dat onder het genot van een hapje en een drankje.

We hopen u te mogen begroeten op 28 april a.s.!

 

Tegemoetkoming in energiebesparing


Tegemoetkoming in energiebesparing voor rijksmonumenten

Bezitters van een woning dat de status van rijksmonument heeft, kunnen een tegemoetkoming krijgen voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker heeft hiervoor €10 miljoen vrijgemaakt.

Lees meer.

 

Ontwerp-erfgoedverordening 2017


Onze zienswijze op de ontwerp-erfgoedverordening 2017 van de gemeente Ede

De Vereniging Edese Monumenten heeft de ontwerp-erfgoedverordening 2017 voorgelegd aan haar leden. Op grond daarvan komen wij tot de zienswijze die bij dit bericht is toegevoegd. Deze zienswijze is in de derde week van februari naar de raad gestuurd.

Klik hier voor de brief.

 

Rondleiding boerderij uit 1900


Rondleiding door oude, nog op te knappen boerderij uit 1900 in Harskamp 

Op 18 februari a.s. organiseren we een rondleiding door een boerderij en de opstallen uit 1900 in Harskamp. Voor onze leden is dit evenement gratis. Word lid voor slechts 25 euro en u kunt dit jaar gratis deelnemen aan alle excursies en bijeenkomsten die we organiseren.

In Harskamp liggen pareltjes van mooie huizen en boerderijen met een rijk verleden die al dan niet een monumenten-status hebben. Eén zo’n pareltje is een boerderij aan de Tepelenburg. Althans: deze boerderij zal weer een parel worden. Nu ligt namelijk de statige boerderij in bijna vergane glorie erbij. Maar er is hoop: twee monumenten-liefhebbers hebben deze boerderij en de opstallen gekocht. Zij steken met andere betrokkenen hun ‘ziel en zaligheid’ in het opknappen ervan.

Zij hebben ons uitgenodigd om de boerderij met het voorhuis uit 1930 en het achterhuis uit 1900 te aanschouwen. Ze willen graag met ons delen hoe zij de boerderij en de opstallen een nieuwe toekomst geven: 4 appartementen zullen mooi ingepast worden mét behoud van de sfeer, oorspronkelijke inrichting van het erf en het rijke verleden van de boerderij. Wie weet dat u inspiratie en handige tips krijgt voor uw restauratie!

Kom op 18 februari aanstaande ’s ochtends naar de Tepelenburg 4 in Harskamp. Geef uw deelname door aan info@edesemonumenten.nl.

Behoud van monument Villa Richmond


Vereniging Edese Monumenten en Erfgoedvereniging Bond Heemschut staan achter behoud van monument Villa Richmond, Stationsweg 102 Ede.

Begin januari jl. is brand ontstaan in Villa Richmond een gemeentelijk monument in Ede. Het pand stond al enige tijd leeg en was in slechte staat. De historische vereniging Oud Ede heeft bij het college van Burgemeesters en Wethouders ervoor gepleit dat deze villa ondanks zijn slechte staat, toch behouden blijft. Bron: http://edestad.nl/lokaal/uitgebrande-villa-aan-stationsweg-moet-behouden-blijven-205599

Ook wij hebben als vereniging gereageerd naar het college. We hebben ons aangesloten bij het verzoek van de Vereniging Oud Ede om alles wat in het vermogen ligt van de gemeente, in te zetten voor het behoud en het herstel van de Villa Richmond aan de Stationsweg.

Voor het behoud van het karakter van dit deel van de Stationsweg vinden wij herstel van dit monument van groot belang. Aan de villa en zijn bewoners is veel Edese historie verbonden, die behoud van dit aandenken verdient.

Reactie van de gemeente Ede:

Het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Ede heeft inmiddels gereageerd op ons verzoek: zij spreken zich uit dat met de brand een belangrijk gemeentelijk monument is aangetast. Zij beschouwen ons betoog als een steun in de rug. Op het moment dat door de eigenaar en/of ontwikkelaar een eventueel verzoek wordt ingediend inzake het afvoeren van het object als gemeentelijk monument, dan worden we daarover geïnformeerd.

De huidige stand van zaken is als volgt aldus de gemeente Ede:

 1. 1. De gemeente is in gesprek met de eigenaar om verder verval te voorkomen. De begane grond is ontoegankelijk gemaakt om vernielingen onmogelijk te maken;
 2. 2. De huidige toestand van het gemeentelijk monument wordt door middel van een bouwtechnisch en bouwhistorisch onderzoek inzichtelijk gemaakt;
 3. 3. De gemeente dringt bij de eigenaar aan het pand wind- en waterdicht te maken;
 4. 4. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit wordt geïnformeerd over de huidige stand van zaken.

De gemeente geeft aan dat de beschermde status van het pand en de ligging in een cultuurhistorisch waardevolle zone zal het erfgoedbelang zwaar wegen bij toekomstige besluitvorming over ontwikkelingen op deze locatie. Indien door de eigenaar een vergunningaanvraag tot sloop wordt ingediend dan zal aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit advies worden gevraagd over het al dan niet intrekken van de aanwijzing van gemeentelijk monument. Deze commissie zal ook adviseren over de herstelopgave in geval van handhaving als gemeentelijk monument.

 

Erfgoedvereniging Bond Heemschut staat voor het behoud van de Villa Richmond, Stationsweg 102 te Ede.

Ook Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft aan B&W van de gemeente Ede zich uitgesproken over het behoud van de Villa Richmond, Stationsweg 102 te Ede. Klik hier voor de brief.

We houden de verdere ontwikkelingen in het oog.

Foto bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Ede_(plaats)#/media/File:Ede-stationsweg-richmond.JPG

Excursie restauratie Eusebius kerktoren


Excursie restauratie Eusebius kerktoren Arnhem

Op vrijdagmiddag 31 maart om 14.00 uur zijn we van harte welkom op de bouwplaats van de Eusebius, op de hoek van Koningstraat en Turfstraat. We krijgen uitleg over de restauratie werkzaamheden van deze kerktoren.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

 • - Ontvangst met koffie en thee in het bouwbureau
 • - Bezoek aan de bouwplaats en de werkplaats
 • - Met de bouwlift naar de hoogste verdieping van de bouwsteiger. We lopen vervolgens met de trap van de 26ste steigerslag naar beneden. Onderweg krijgen we toelichting op de restauratiewerkzaamheden.

Vanzelfsprekend gaat deze excursie alleen door als het goed weer is met minder dan windkracht 5. Hebt u last van hoogtevrees of bent u slecht ter been? Dan raden we af om de toren te bezoeken.

Graag nodigen we u uit om deel te nemen aan deze excursie. Word lid door uw aanmelding te sturen naar info@edesemonumenten.nl en geef aan met hoeveel personen u komt. Voor onze leden is namelijk deze excursie gratis, u regelt zelf alleen uw vervoer. Zit u echter onoverkomelijk zonder vervoer? Laat het ons weten per email dan helpen wij u graag verder.

Er kunnen maximaal 20 personen mee met deze excursie. Meldt u zich dan ook snel aan want vol is vol! We zien graag uw aanmelding tegemoet!

Belastingaftrek voor rijksmonumenten blijft in stand


Belastingaftrek voor rijksmonumenten blijft in stand.

De minister Jet Bussemaker heeft geluisterd naar de weerstand in de Tweede Kamer en "de reacties uit het veld": de regeling voor rijksmonumenten blijft zoals die is. Hebt u de petitie toen ook ondertekend? Dank voor uw betrokkenheid! We zijn van mening dat de petitie effect heeft gehad!


https://fd.nl/economie-politiek/1174941/kabinet-schrapt-monumentenaftrek-niet

 

Kantinegebouw Enka wordt in volle glorie hersteld


Kantinegebouw Enka wordt in volle glorie hersteld.

De restauratie van de Westhal van Enka is inmiddels voltooid. Nu is het de beurt aan het Kantinegebouw om weer in volle glorie te worden hersteld. En daarna dienst te doen als schoolgebouw. Schoolkinderen uit de nieuwe woonwijk en daarbuiten krijgen dan de gelegenheid om hun basisschooltijd door te brengen in een uniek gebouw uit 1951 met een prachtige historie.
Lees hier meer. (klik)

Ook de bitterzoutloods op het Enka-terrein wordt gerenoveerd. Fotografe Léontiene van Geffen – Lamers heeft prachtige foto’s hiervan genomen.
Naar de foto's. (klik)

Monumentenbewoners zetten zich met passie


Monumentenbewoners zetten zich met passie in voor ons erfgoed.

Komt het erop aan dat het beheer van monumenten alleen geschikt is voor rijke mensen? Als de regering haar plannen om op monumenten te bezuinigen, dan wel! Kijk hieronder naar de verontruste berichten van monumenteneigenaren over het voornemen van de regering.

Petitie erfgoed bezuinigen


10.468 mensen hebben de petitie "Op erfgoed bezuinigen? Een monumentale vergissing!" ondertekend.

Op 4 november jl. hebben FIM, Bond Heemschut en Kunsten ’92 een petitie tegen de voorgenomen bezuiniging op monumenten aangeboden aan de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer. Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Bond Heemschut) overhandigde aan voorzitter Pieter Duisenberg de 10.468 keer ondertekende petitie "Op erfgoed bezuinigen? Een monumentale vergissing!"

De aanwezige Kamerleden benadrukten allen het belang in te zien van het behoud van monumentaal erfgoed voor de hele samenleving. Voorzitter Duisenberg was onder de indruk van het aantal ondertekenaars en gaf te kennen de petitie zeer serieus te nemen en dat dit onderwerp de volle aandacht heeft van de Kamer.

Lees meer op deze website (klik)

Slechte zaak voor eigenaren van rijksmonumenten!


Slechte zaak voor eigenaren van rijksmonumenten: sterke bezuinigingen op de aftrek van o.a. uitgaven voor monumentenpanden.

Eén van onze leden, de heer Henk van den Oever, attendeerde ons op de maatregelen van de regering m.b.t. de
afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden en de aftrek van scholingsuitgaven (Wet fiscale maatregelen rijksmonumenten en scholing).

Op dit moment kunnen eigenaren van rijksmonumenten hun onderhouds- en renovatiekosten fiscaal aftrekken. Deze mogelijkheid verdwijnt. In plaats daarvan komt een subsidieregeling. Feitelijk betekent dit een bezuiniging: voorheen was € 57 miljoen beschikbaar. Nu wordt dat € 32 miljoen.
 
Er is sprake van een overgangsregeling in 2017 en 2018 maar wat het precies voor u betekent, kunt u het beste vragen aan uw eigen belastingadviseur of aan Henk van den Oever die fiscaal adviseur is en kantoor houdt in het monument Concordia-molen in Ede.

Wijziging van de Wet inkomstenbelasting PDF

Transformatie van het Openluchttheater


Zie hoe de indrukwekkende transformatie van het Openluchttheater Ede is verlopen.

Dankzij de inspanningen van velen kon de afgelopen twee jaren de 2e fase van de restauratie en nieuwbouw van dit rijksmonument worden uitgevoerd, deze zomer afgesloten met een uitvoering van Mozarts opera ‘Die Zauberflöte’ en een spectaculair vuurwerk.

 

 

Monumentendag 2016


Merendeel van de Nederlanders wil monumentaal erfgoed behouden!

“89% van onze landgenoten vindt het belangrijk dat monumentaal erfgoed behouden blijft. Het merendeel van de Nederlanders (58%) maakt zich zorgen over de leegstand, achteruitgang of het verdwijnen van monumenten in  ons land.” Aldus een onderzoek van het Projectbureau Open Monumentendag en de BankGiro Loterij, de hoofdpartner van de Open Monumentendag.

Herkent u dat? Als een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden bij een monument, dan is dit dé reden om het monument te behouden. Ook als een monument een symbool is voor een stad of een dorp dan wil men volgens het onderzoek, ook het monument in stand houden. 40% voelt zich mede verantwoordelijk voor het behoud van monumentaal erfgoed.
De Vereniging Edese Monumenten herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek en onderschrijft deze van harte. U ook? Steun onze vereniging. Uw donatie is altijd welkom.

Kom naar dé dag waarop monumenten in onze gemeente gratis te bezoeken zijn: op 10 september 2016

Erfgoedfair dit jaar in november in Ede!


Erfgoedfair dit jaar in november in Ede!

 

Op zaterdag 5 november a.s. wordt de Erfgoedfair op het Enka-terrein georganiseerd.
Op de Erfgoedfair vindt u als bewoner, beheerder en/of liefhebber van (industrieel) erfgoed informatie en inspiratie van specialisten die thuis zijn in historie.
U kunt terecht met vragen over het interieur en het exterieur van een historisch pand, zoals over onderhoud en restauratie, duurzaamheid en financierings mogelijkheden. Specialisten bieden u daarnaast inspiratie op het gebied van traditioneel vakmanschap, de mooiste producten in stoffering, (historische) kleuren, meubelen, verlichting, kunst, antiek, oude bouwmaterialen en tuinornamenten. Samen met thematische lezingen, een verrassend catering aanbod en unieke rondleidingen op de locaties maken de Erfgoedfair een compleet informatief dagje uit.

Lees meer op de website van de Erfgoedfair (klik)

Zaterdag 10 september Open Monumentendag in de gemeente Ede


Zaterdag 10 september: Open Monumentendag in de gemeente Ede

In Lunteren, Bennekom, Ede en Otterlo worden diverse monumenten opengesteld en activiteiten erom heen georganiseerd.

Lees hier meer

Nieuwe monumenten aangewezen in de gemeente Ede


Nieuwe monumenten aangewezen in de gemeente EdeIn 2013 heeft het college van Burgemeester en Wethouders een procedure gestart voor het aanwijzen van nieuwe monumenten. En dan in het bijzonder gebouwen uit de geschiedenis periode van Oorlog en Wederopbouw (1940 – 1965). Begin dit jaar is de procedure afgerond. 44 monumenten zijn aangewezen.

Lees meer over een aantal van deze nieuwe monumenten.

bron: gemeente nieuws d.d. 20 juli 2016

Erfgoedwet per 1 juli plicht tot onderhoud en plicht tot handhaven


Erfgoedwet per 1 juli jl.: plicht tot onderhoud en plicht tot handhaven.

Per 1 juli jl. is de erfgoedwet ingegaan. Deze wet vervangt de Monumentenwet uit 1988.

Lees meer over deze nieuwe wetgeving: http://cultureelerfgoed.nl/dossiers/erfgoedwet

Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe wetgeving is dat eigenaren van rijksmonumenten de plicht hebben tot onderhoud. De gemeente heeft de plicht tot handhaving ervan.

het Openluchttheater Ede belicht


Evenement het Openluchttheater Ede belicht op 21 april jl. was leuk, gezellig en interessant!

Ook dit evenement was een unieke belevenis: een rondleiding door het openluchttheater dat op dit moment nog volop in de restauratie is. Zeer passend daarbij was de presentatie van De Monumentenwacht: vol met tips en voorbeelden uit de praktijk hoe restauraties en onderhoud aan monumenten goed uit te voeren.

Meer zienMinder zien

“Het Openluchttheater Ede belicht”

Wat een fantastisch openluchttheater is dit: groot en imposant. Mooi aangelegd en uniek. Niet voor niets een rijksmonument met een geschiedenis. De gemeente Ede gaf de leden van de vereniging een rondleiding langs alle gebouwen, paden en platforms op het terrein. De toelichting van Pierre Lommen en van Henriëtte van Dorenmalen van de gemeente Ede over de geschiedenis van het theater, bouwstijl, inrichting, de aanpak en uitvoering van de restauratie, was zeer interessant.

“Restauratie en onderhoud van monumenten belicht”

De Monumentenwacht presenteerde de meest voorkomende euvels in het behoud van monumenten. Met duidelijke foto’s en een helder verhaal werden de leden geinformeerd hoe deze euvels aan te pakken. Download de presentatie hier.

De gemeente Ede vergoedt de kosten van De Monumentenwacht voor monumenteneigenaren. Stuur een email naar info@edesemonumenten.nl voor meer informatie hierover.

Ledenvergadering

Het evenement werd afgesloten met een korte ledenvergadering. De voorzitter Eric Mackay deed verslag wat de vereniging het afgelopen jaar heeft bereikt en wat de plannen zijn voor dit jaar. De aanwezige leden waren hiermee akkoord en ook akkoord dat het huidige bestuur aanblijft voor dit jaar. Het bestuur spreekt dank uit aan 2 vrijwillige leden die de kas en de financiële stukken willen controleren: er zal een gezellige meeting ervan worden gemaakt!

Lees het nieuwsbericht ‘verslag Algemene Ledenvergadering’.

Verslag Algemene Vergadering 2016


Verslag Algemene Vergadering van de Vereniging Edese Monumenten


(Statuten artikel 16) op 21 april 2016 in de ruimte van ECC nabij het Openluchttheater aan de Van Pabstlaan 1 te Ede

Meer zienMinder zien


1. Opening van de vergadering.
Er zijn ongeveer 20 personen aanwezig bij de vergadering. De voorzitter memoreert dat dit de eerste Algemene Ledenvergadering is onder het nieuwe, vorig jaar aangetreden bestuur. Dat bestaat uit Eric Mackay (voorzitter), Hans Verwater (secretaris/penningmeester) en Marianne Koudenburg (communicatie).
Het bestuur heeft zich de werving van leden tot prioriteit gesteld, omdat een groot aantal leden voorwaarde is om gehoord te worden als belangenbehartiger. We streven nu naar 100 leden. Ten behoeve van de contacten zijn in het afgelopen jaar excursies georganiseerd naar het Landgoed Van Schothorst, de Hoge Veluwe en nu het Openluchttheater. Bovendien is een nieuwe website gemaakt. Voor 2016 is van belang dat de gemeente eind dit jaar begint met een nieuwe nota Monumenten en Archeologie. De Vereniging Edese Monumenten wil daar actief aan bijdragen. Het bestuur wil graag door leden gevoed worden met informatie over hun wensen en behoeften en met ideeën voor excursies en bijeenkomsten. 
2. Stand van zaken in de vereniging. Er zijn nu ca 60 leden.
3. Het voorstel om in te stemmen met het aanblijven van het zittende bestuur wordt aanvaard.
4. Secretarieel jaarverslag. Hiervan is met instemming kennis genomen.
5. Financieel jaarverslag. Het verslag wordt goedgekeurd. Ter vergadering was nog een begroting voor 2016 beschikbaar; daarover zijn geen opmerkingen gemaakt. Het bestuur is daarmee gedechargeerd.
6. Benoeming kascommissie (art 15, lid 4 statuten). Voor de commissie stellen zich 2 leden beschikbaar. De penningmeester regelt met hen een bijeenkomst om de stukken te toetsen.
7. Hoogte van de jaarlijkse bijdrage (artikel 11 van de statuten) Voorstel om akkoord te gaan met de contributie van € 25 per jaar, ook voor 2017, is aanvaard.
8. Rondvraag. Carel Wreesmann doet de suggestie om Wil van de Veur, de winnaar van de monumentenprijs 2015, te vragen voor een lezing
9. De voorzitter sluit de vergadering.

evenement 21 april


Verenigingsevenement 21 april a.s.: "Het Openluchttheater Ede belicht"

In de middag van 21 april a.s.: dan organiseren we speciaal voor onze leden een bijzonder evenement. Dit evenement wordt in het rijksmonument Het Openluchttheater Ede gehouden. We geven de Monumentenwacht het podium om een nuttige en praktische presentatie te houden over het restaureren en onderhouden van monumenten. De gemeente Ede geeft toelichting op de restauratie van het openluchttheater tijdens een rondleiding.

Meer zienMinder zien

Het Openluchttheater Ede
Velen van u weet af van het bestaan van het theater maar is er misschien nog nooit geweest. Het is idyllische plek waar u zeker één keer geweest moet zijn! Het is het grootste van Nederland en ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Medewerkers van Monumentenzorg gemeente Ede geven tekst en uitleg over dit rijksmonument en de restauratie ervan in het bijzonder!

Monumentenwacht
De Monumentenwacht is geen onbekende op restauratiegebied: ze voeren onafhankelijke bouwkundige inspecties van monumenten uit. Als geen ander hebben zij ervaringen hoe het monument te behouden voor de toekomst. Zij geven tijdens het evenement praktische, nuttige tips voor doeltreffend onderhoud op monumenten!

Kortom: ook dit wordt een interessant evenement waar monumenteneigenaren en -liefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. Belevenissen en ervaringen met monumenten kunnen worden uitgewisseld onder het genot van een hapje en een drankje.

Noteer de datum van 21 april alvast in de agenda! Houd deze website in de gaten voor nadere informatie over de tijden, parkeervoorzieningen e.d. Dan kunt u zich ook opgeven voor deelname.

We hopen u te mogen begroeten op 21 april a.s.! 

NB: dit evenement is alleen voor onze leden en geheel gratis! Wilt u lid worden? Slechts 25 euro per jaar! Geef u zich hier op: http://edesemonumenten.nl/lidworden.php

Hersteld erfgoed stuwt waarde woningen
Hersteld erfgoed stuwt waarde woningen, goed nieuws voor Enka- en Kazerneterreinen?

Het renoveren en in stand houden van industrieel erfgoed in steden, blijkt te leiden tot hogere huizenprijzen in de directe omgeving. Dat heeft universitair docent Mark van Duijn van de Rijksuniversiteit Groningen vastgesteld.

Mark van Duijn onderzocht de effecten van de herontwikkeling van industrieel erfgoed in Nederland op de waarde van naburige al bestaande huizen. Herontwikkeling van oude fabriekspanden en renovatie van schoorsteenpijpen blijken een gunstige ontwikkeling te hebben op de waarde van omliggende woningen. De prijzen van de woningen stijgen naar een niveau dat vergelijkbaar is met soortgelijke buurten.

Van Duin noemt Westergasfabriek in Amsterdam en de Van Nelle Fabriek in Rotterdam als voorbeelden waar industrieel erfgoed opnieuw is ingevuld en waar vervolgens de woningmarkt qua prijsontwikkeling aantrok. In Groningen hebben particulieren en de gemeente zich ingezet voor behoud van de schoorsteenpijp en andere panden op het Cibogaterrein (foto).

Thema Open Monumentendag 2016 is bekend


Thema Open Monumentendag 2016 is bekend!

Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Meer zienMinder zien

Iconen en symbolen

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag ­­­– zelf immers ook inmiddels een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen met dit thema opengesteld worden. Maar vanzelfsprekend zullen rond het thema, zoals ieder jaar, ook weer nieuwe monumenten voor het voetlicht worden gebracht. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Landelijke opening in ’s-Hertogenbosch

Met het thema Iconen en symbolen sluit de Open Monumentendag ook aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Geboren als Jheronimus van Aken bracht de schilder zijn hele leven door in ’s-Hertogenbosch. Hij voelde zich zo verbonden met zijn stad dat hij vanaf circa 1488 zijn schilderijen begon te signeren met ‘Jheronimus Bosch’. Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een uiterst passende plek om in september 2016 de aftrap te geven van de 30ste Open Monumentendag.

Programma’s en Open Monument van de Maand

Circa 300 gemeenten zullen komend  jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités maken hun eigen programma op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. Opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli 2016 op www.openmonumentendag.nl. In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers het Open Monument van de Maand bezoeken. Elke maand gaat er ergens in Nederland een monument gratis open. Informatie hierover staat eveneens op de website.

Open Monumenten Klassendag

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 9 september, is er ook in 2016 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken. Op donderdag 8 september wordt Open Monumentendag 2016 officieel geopend in ‘s-Hertogenbosch.

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 9 september, is er ook in 2016 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken. Op donderdag 8 september wordt Open Monumentendag 2016 officieel geopend in ‘s-Hertogenbosch.

Aanvragen instandhoudingssubsidie 2016
Aanvragen instandhoudingssubsidie 2016 29 januari 2016

Eigenaren van rijksmonumenten die niet primair bestemd zijn voor bewoning, kunnen van 1 februari tot en met 31 maart 2016 instandhoudingssubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Online of op papier aanvragen
Onderhoud aan rietdek molen in StompetorenMet de digitale subsidiemodule kunt u uw subsidieaanvraag online invullen en versturen. Het systeem leidt u in elf stappen door de aanvraag en geeft uitleg bij de vragen. Ook de vereiste bijlagen dient u online in. Voor de online aanvraag heeft u DigiD nodig (voor particuliere eigenaren) of eHerkenning (voor bedrijven).
Medewerkers van de InfoDesk kunnen zonodig helpen bij het invullen van de online aanvraag: 033-421 7 456 of info@cultureelerfgoed.nl.

Wilt u uw aanvraag liever op papier doen? Dat kan met speciale aanvraagformulieren.

De digitale module, aanvraagformulieren, de vereiste modellen voor de meerjarenbegroting en andere praktische informatie over de aanvraag vindt u op www.monumenten.nl.

Tussen 1 februari en 31 maart kunt u de aanvraag verzenden. Op 31 augustus 2016 weet u of uw subsidie ontvangt.

Sober en planmatig onderhoud
In 2016 is 75,9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor instandhouding van rijksmonumenten, waarvan eenmalig 20 miljoen expliciet voor grote gebouwde monumenten. 5 miljoen euro is gereserveerd voor groene monumenten, zoals parken en begraafplaatsen, 800.000 euro voor archeologische monumenten, zoals grafheuvels. Met het geld helpt het Rijk eigenaren hun monument sober en doelmatig te onderhouden. Regelmatig en goed onderhoud voorkomt dure restauraties. 

Vastgestelde uitvoeringsrichtlijnen
Om een goede uitvoering van het onderhoud te garanderen, verbindt de Rijksdienst sinds 2015 richtlijnen aan het toekennen van de subsidie. Deze kwaliteitsrichtlijnen helpen eigenaar en vakman om de juiste materialen en producten, technieken en werkwijze te gebruiken. De Rijksdienst stelt alleen eisen aan de uitvoering van het werk.

Onderhoudsplicht voor rijksmonumenten


Onderhoudsplicht voor rijksmonumenten een dooie mus? (Wageningen Grebbedijk 6)

De opname van een onderhoudsplicht voor rijksmonumenten in de nieuwe Erfgoedwet werd enthousiast onthaald. Wat bij de Monumentenwetten van 1961 en 1988 niet lukte, regelde Minister Bussemaker nu wel. Eigenaren van rijksmonumenten worden tot onderhoud verplicht dat voor instandhouding noodzakelijk is. Passieve en actieve verwaarlozing dat de instandhouding van het monument bedreigt, is verboden. Voordat alle lof aan de minister wordt toegezwaaid: het wetsontwerp voorzag aanvankelijk niet in een onderhoudsplicht, de minister werd gedwongen een en ander op te nemen door een amendement van Kamerlid Jacques Monasch (PvdA).


Meer zienMinder zien

Is het nu tijd voor erfgoedambtenaren, heemkundige verenigingen en betrokken burgers om de kurken van de champagneflessen te laten knallen? Dat valt te bezien. In de Monumentenwet 1988 was namelijk ook een onderhoudsplicht opgenomen, zij het nogal duister geformuleerd. De nu opgenomen onderhoudsplicht is een zoals de minister het noemt codificatie van de jurisprudentie van de afgelopen jaren over de onderhoudsplicht (op grond van de Monumentenwet 1988). In feite een vastlegging van wat al mogelijk was.. en niet meer dan dat.

Bedoelde jurisprudentie betreft een zeer klein aantal zaken (betreffende een tweetal objecten), waar de eigenaars het betrokken monument in extreme mate verwaarloosden en geldt slechts het (beperkt) weer- en winddicht maken van de objecten. Vervolging van de overduidelijk kwaadwillende eigenaren bleek moeilijk, handhaving (dus herstellen) bijkans onmogelijk. De uitspraken van de Raad van State riepen in essentie meer vragen op dan er daadwerkelijk werden beantwoord. Van de twee objecten is inmiddels er één gesloopt (het welbekende klooster te Vlodrop) en de ander gereduceerd tot ruïneus casco (Grebbedijk 6 te Wageningen).

In de Erfgoedwet wordt verder geen poging ondernomen te verduidelijken wat nu wel en wat niet onder passieve of actieve verwaarlozing wordt geschaard, behalve dan dat de minister het ontbreken van een likje verf (in haar Memorie van Antwoord) geen verwaarlozing lijkt te vinden. Nieuwe mogelijkheden tot aanpak van onwillende eigenaren worden niet geschapen. En zo wordt deze ongetwijfeld hete aardappel naar de gemeenten doorgeschoven, die echter bij het optreden tegen verwaarlozing van rijksmonumenten met handen en voeten gebonden zijn aan de Erfgoedwet. Deze onderhoudsplicht lijkt daarmee eerder een dooie mus dan een trotse adelaar.


Eigenaren Grebbedijk 6 te laat met bezwaar

De soap rondom het verwaarloosde rijksmonument aan de Grebbedijk 6 in Wageningen gaat nog even door. Door een technisch detail driegt de gemeente aan het langste eind te trekken rondom een groenbestemming die zij graag voor het perceel ziet. Eigenaar Stichting Wageningen Knapt Op en Marry Hogervorst hebben een bezwaarschrift ingediend tegen deze bestemming, maar waren hiervoor 2 dagen te laat. De Raad van State, die hier binnenkort een uitspraak over zal doen, heeft alvast aangegeven dat de stichting niet ontvankelijk wordt verklaard.


20 januari 2016  Bron: De Gelderlander

 

 

 


Naar het nieuws