logo Vereniging Edese Monumenten
 logo Vereniging Edese Monumenten
 logo Vereniging Edese Monumenten
edesemonumenten

Genieten van úw moment

Wat is er leuker dan over je eigen monument vertellen? De verhalen hoe het huis vroeger was, wie erin woonden, hoe u het aantrof toen u het ging bewonen... en alle 'bloed, zweet en tranen' die u erin hebt gestoken om het huis op te knappen.

Iedere monumenteneigenaar vindt deze verhalen leuk én interessant om te lezen: úw verhaal ook! Vindt u het leuk om uw verhaal in tekst en/of in foto's over uw monument te delen?

Uw verhaal in de vorm van een column of een feitelijke beschrijving van vroeger of van uw verbouwing, een foto-collage: alles is prima! Stuur uw verhaal en/of foto's naar info@edesemonumenten.nl! Wij plaatsen het voor u op deze website

Nog steeds verliefd !

 

Herkent u dat? Op zoek naar een nieuwe woning, rijden we langs het huis dat op de Funda-website te koop staat en oef... wat een prachtig huis! Een boerderij uit 1903 met deels rieten, deels pannendak. We zijn meteen verliefd!

Nog in een roes tijdens de bezichtiging valt ons een klein blauw/wit schildje op: 'gemeentelijk monument'. "Ach dat zal wel", denken we dan, "boeit niet". En we gaan door met de bezichtiging. "Een opknappertje" zegt de makelaar, "maar grotendeels is de verbouwing wel door de vorige bewoners gedaan."

Inderdaad, hoe pittoresk het huis van de buitenkant is, hoe modern het van binnen is. Vroeger had de boerderij kleine kamertjes die nu bij elkaar getrokken zijn tot grotere kamers. Maar daar is dan ook alles mee gezegd: het stucwerk binnen is hier en daar 'wat' craquelé, de onderkant van de muren is 'wat' vergeeld door optrekkend vocht, om een paar items van onze 'to-do-list' op te noemen. Herkent u dat? Ik zal u de 'to-do-acties' aan de buitenkant van het huis besparen.

We vinden het niet erg om de handen uit de mouwen te steken om het opknappertje op te knappen. Maar de tijd en niet te vergeten het geld die erin gaan zitten: oef!

De makelaar zag onze bedenkingen en wees ons op het blauwe schildje. "Informeer eens bij de gemeente naar subsidiemogelijkheden voor onderhoud en restauratie" gaf hij mee als tip. Met dank aan de makelaar, het blauwe schildje en de gemeente Ede hebben we nu diverse onderhoudsacties van onze to-do-list kunnen afvinken: gereed! En we zijn nog steeds verliefd op onze boerderij!

Marianne Koudenburg woont in Ede in een halleboerderij. De boerderij met stal en bakhuisje is gemeentelijk monument.

Wilt u reageren op dit verhaal? Stuur uw reactie naar info@edesemonumenten.nl.